Blogi

 

”Lisää vastuullisuutta kosteaan opiskelijakulttuuriin.” Terveystieteiden opiskelija, Saara Närä

10.12.2018

LISÄÄ VASTUULLISUUTTA KOSTEAAN OPISKELIJAKULTTUURIIN

Haalaribileet, kastajaiset, approt, sitsit, vuosijuhlat, pikkujoulut, vappu. Kahden ja puolen vuoden yliopisto-opintojeni jälkeen voin todeta, että opiskelijaelämä on ennen kaikkea kosteaa. Opiskelijatapahtumia riittää lähes jokaiselle lukuvuoden viikolle ja monet tapahtumat perustuvat vain sille itselleen, eli alkoholin juomiselle. Kaiken hauskuuden keskellä alkoholi aiheuttaa varjopuolenaan myös monenlaisia ongelmia opiskelijoille. Alkoholintäyteisen ja hauskan opiskelijaelämän tiimellyksessä monelta unohtuu se tärkein – vastuullisuus alkoholinkäytössä.

Korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa ajatellaan usein, että satunnainen juhliminen ja nuori ikä suojaavat alkoholin vaaroilta ja haittavaikutuksilta. Asia on kuitenkin toisin: erityisesti runsas kertaluontoinen alkoholinkäyttö on vaarallista, nuorillekin. Alkoholin haittavaikutuksia onkin havaittavissa myös nuorilla korkeakouluopiskelijoilla: masennus, alkoholinkäyttöön liittyvät onnettomuudet sekä alkoholiriippuvuus ovat monelle opiskelijalle totista totta.

Alkoholin kuluttaminen istuu opiskelijakulttuurissa tiukassa, ja kulutuksen vähentäminen vaatisikin valtavia asennemuutoksia opiskelijoiden keskuudessa. Onneksi alkoholihaittoihin voidaan puuttua myös vähitellen, askel askeleelta. Marketin kassalta mukaan napattu, helppo ja edullinen alkoholitesti voi kostean illan jälkeen pelastaa opiskelijan terveyden tai hengen, estäessään opiskelijaa lähtemästä auton rattiin.

Opiskelijaelämä on elämän parasta aikaa, sanotaan. Opiskelijatapahtumien takana seisoo jalo ja hyvä ajatus: ne tarjoavat opiskelijoille mahdollisuuden saada uusia ystäviä ja verkostoitua niin poikkitieteellisesti kuin oman alan opiskelijoidenkin kesken. Opiskelijaelämän perinteiden perinpohjaisen muuttamisen sijasta opiskelijoiden olisikin tärkeää ajatella alkoholinkäyttöään vastuullisemmin. Juhlia saa ja pitää, mutta vastuullisesti – ilman alkoholin varjopuolia. Välillä bileisiin voi mennä juomatta, juoda pari lasia vähemmän tai ainakin pitää Promilless-testiä mukana haalareiden taskussa.

Olemme opiskelukavereideni kanssa etuoikeutetussa asemassa, sillä Promilless on yksi vuosikurssimme opiskelijahaalareiden sponsoreista. Tästä syystä Promilless-logo on painatettu haalareidemme vasempaan lahkeeseen. Etuoikeutettuja siksi, sillä logo kulkee haalareissa mukana kirkkaankeltaisena juhlista toiseen muistuttamassa vastuullisesta alkoholinkäytöstä. Itse ainejärjestömme puheenjohtajana kannustan myös muita ainejärjestöjen edustajia ja opiskelijakulttuurin toimijoita pohtimaan opiskelijatapahtumiaan vastuullisen alkoholinkäytön näkökulmasta. Pidetään hauskaa, ystävistä huolta ja itsemme terveinä!

Facebook Comments