Blogi

 

Mistä tunnistaa ammattilaisen? Yrittäjä ja yritysvalmentaja, Ollis Leppänen

17.12.2018

Mistä tunnistaa ammattilaisen?

 

Alansa ammattilainen. Tämä nimitys herättää heti mielikuvia, mutta mitä ammattilaisuus tarkoittaa käytännössä?

Yksi ammattilaisuuden merkki on, että ammattilainen tuntee oman arvonsa. Kaikilla aloilla löytyy varmasti huippuosaajia, jotka ovat oman alansa vihkiytyneitä asiantuntijoita, mutta hintaa he eivät osaamisestaan osaa tai uskalla pyytää. Amatöörin ja ammattilaisen ero onkin se, että ammattilaiselle maksetaan.

Toinen ammattilaisuuden tunnusmerkki on, että ammattilainen hallitsee aikataulut. Kun pohdin niitä oman alansa huippuja, jotka ovat jättäneet vaikutuksen toiminnallaan, niin jokaista heitä yhdistää kyky keskittyä tehtyyn työhön täysillä ja lopputuloksen huolellinen viimeistely. Mikään hyvä ei synny ilman, että siihen käytetään aikaa. Ja ammattilaiset osaavat suunnitella oman ajankäyttönsä eivätkä anna toisten kalentereiden ohjata omaa toimintaansa.

Mutta kuin urheilussa niin työelämässäkin huippuammattilaiset erottaa muusta joukosta kyky antaa itsestään hieman enemmän juuri ratkaisevilla hetkillä. Huippuammattilainen osaa ajoittaa huippukuntonsa juuri oikealle hetkelle. Urheilussa se tarkoittaa harjoittelun ja levon oikeaa yhdistämistä niin, että virtaa riittää vielä ohitukseen loppusuoralla. Ammattilainen huolehtii levosta ja omasta energiastaan.

Ammattilainen hallitsee myös alkoholin. Se tarkoittaa, että juhlan hetkellä osataan ottaa, mutta useimmiten se tarkoittaa, että ammattilainen osaa olla ottamatta. Pitkän päivän päätteeksi yömyssy saattaa tuntua hyvältä idealta, mutta levon ja palautumisen näkökulmasta se on kaikkea muuta. Olen itse sen todennut tutkittuani uneni ja palautumiseni erilaisin testein. Yhdenkin alkoholiannoksen vaikutus unenlaatuun on merkittävä – syvä uni koittaa yömyssyn jälkeen vasta neljä tuntia myöhemmin kuin ilman.

Koska työelämä on yhä enemmän kuin huippu-urheilua, pitää ammattilaisen hallita osaamisensa lisäksi erityisesti oma energiansa. Siksi lepo ja nukkuminen on nykypäivän ammattilaisen avaintaito. Vanhan sanonnan “jos otat, et aja” voisikin muuttaa muotoon “jos otat, et nuku” – joten voisi olla hyvä idea mennä nukkumaankin ilman promilleja.

Ollis Leppänen

Kirjoittaja on yrittäjä ja yritysvalmentaja Intotalo Oy:ssä, joka toteuttaa yritysjohdon valmennuksia niin suurimmille suomalaisille yrityksille kuin maakuntien pk-yrityksille. Intotalo ja Ollis ovat olleet mukana myös kannustamassa Goodwilleriä eteenpäin yrityksen alkutaipaleella. Lue lisää www.intotalo.com

Facebook Comments