Blogi

 

Vertailussa alkometrit ja promillemittarit – Miten sylkitesti eroaa puhallustestistä?

04.04.2018

Miten sylkitesti eroaa toimivuudeltaan puhallustestistä? Voiko sylkitestiin luottaa? Internetin laajasta valikoimasta löytää monia erilaisia halpoja alkometrejä ja promillemittareita, jotka mittaavat veren alkoholipitoisuutta, mutta monet niistä ovat vähintäänkin arveluttavia ostopäätöksiä, eikä niiden luotettavuudelle ole välttämättä minkään sortin takeita tai perusteita. Laadukkaat puhallustestit taas tuppaavat olemaan hintaluokaltaan monelle liian kalliita, varsinkin jos haluaa laitteen johon voi luottaa. Mikä olisi siis sinun tarpeillesi sopiva tapa mitata veren alkoholipitoisuutta?

 

PUHALLUSTESTIT

Puhallustestien toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen, alkoholipitoisuutta mitataan henkilön hengitysilmasta, joka kuvastaa veren alkoholipitoisuutta. Näytteeksi tarvitaan vähintään yksi litra puhallettavaa ilmaa syvältä keuhkoista, siinä puhallustestin toimintaperiaate lyhyesti ilmaistuna.

Riippumatta alkometrin laadusta on tärkeää muistaa muutama asia ennen käyttöä. Ensimmäisenä laite kannattaa kalibroida, jotta tuloksiin voi luottaa. Laite kannattaa muutenkin kalibroida tasaisin väliajoin. Alkometriä pitäisi käyttää aikaisintaan, kun on kulunut vähintään 15 minuuttia viimeksi nautitusta akoholiannoksesta, muutoin mittaustulosta voi vääristää suuhun jäänyt alkoholi. Mittariin puhaltamista ei myöskään kannata aloittaa alkoholin nauttimisesta liian aikaisin, sillä pahimmassa tapauksessa alkometri voi mennä jopa rikki, jolloin laite pitää huoltaa ennen kuin sen tulokset ovat taas luotettavia.

Vakaus on yksi suurin laatutekijä, kun harkitsee ostavansa alkometrin. Eli jos alkometri näyttää jokaisella puhalluskerralla eri lukemia, niin silloin olisi kannattanut jättää tuote kaupan hyllylle. Siksi onkin syytä selailla netistä etukäteen eri laitteiden arvosteluja, jotta löydät itsellesi sopivan alkometrin. Edullisissa alkometreissä ilmaisimena käytetään yleensä puolijohdeanturia. Laadukkaamman mallin tunnistaa siitä, että siinä on sisällä polttokennoanturi, joka reagoi pelkästään alkoholiin. Polttokennoanturi nostaa alkometrin hintaa reippaasti, mutta sitä myötä myös laitteen luotettavuus paranee.

 

SYLKITESTIT

Kun kirjoittaa esimerkiksi Ebayn tai Amazonin hakuun ”alcohol saliva test strips”, löytää läjäpäin erilaisia sylkitestejä, joihin ei uskalla luottaa sadan prosentin varmuudella. Sylkitestit eivät muutenkaan ole vielä täysin uponnut kansan tietoisuuteen, joten on, tai on ollut tähän saakka ihan normaalia suhtautua epäilevästi niiden toimivuuteen ja luotettavuuteen. Sylkitestit toimivat yleensä biokemialliseen reaktioon perustuen.

Esimerkiksi Promilless-testin toiminnallisuus perustuu biokemialliseen reaktioon, jossa älypaperiliuska reagoi syljessä olevaan alkoholiin. Sylki onkin ikään kuin veren peili, joten sylki on veren alkoholipitoisuuden mittausarvona aivan yhtä luotettava kuin hengitysilma tai verikoe. Tutkimuksien perusteella voidaan sanoa, että syljessä olevan alkoholin määrä on täsmälleen sama kuin veressä olevan alkoholin määrä.

Promilless-promilletesti toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan niin, että testiliuska poistetaan foliopakkauksesta ja kastetaan sitä syljessä noin kahden sekunnin ajan niin, että liuskan testialueet kastuvat syljestä. Kahden minuutin kuluessa testin tulos on tulkittavissa. Promilletestissä on kaksi indikaattoria, vihreä kontrollialue joka kertoo sen, että testi varmasti toimii sekä keltainen testialue alkoholin ilmaisua varten. Jos vihreä kontrollialue tummuu, mutta keltainen ei, voi luottaa siihen, että alkoholia on veressä alle 0,2‰. Jos molemmat, vihreä kontrollialue sekä keltainen testialue tummuvat, on alkoholia veressä yli 0,2‰.  Vihreän kontrollialueen tulee tummua aina, se ilmaisee testin toimivuuden. Tässä on myös hyvä muistaa se, että ennen testiä ei tule syödä, juoda tai tupakoida 15 minuuttiin. Tällä varmistetaan se, että mitataan sitä mitä on syljessä eikä sitä mitä on jäänyt suuhun syömisen tai juomisen jäljiltä.

YHTEENVETONA

Eroavaisuuksia ei puhallustestien ja sylkitestien välillä ole paljoa, mutta muutamakin asia voi vaikuttaa ostopäätökseen. Ehkä tärkein eroavaisuus on hinta, kaikilla ei ole varaa, halua tai tarvetta pulittaa paria sataa euroa luotettavasta puhallustestistä. Vaikkakin Promilless -promilletestipaketissa on kaksi erillistä testiliuskaa, on se kuitenkin kertakäyttöinen tuote, joten aina kahden testauksen jälkeen tarvitsee ostaa uusi. Tässä vaiheessa kannattaakin pohtia omia tarpeitaan. Jos tulee harvoin tarvetta testata omaa veren alkoholipitoisuutta, niin on suositeltavaa harkita Promilless -sylkitestejä. Jos taas kosteita iltoja on useasti ja auton ratissakin tarvisi istua, niin siinä tilanteessa on ehkä tarkoituksenmukaisempaa panostaa kunnolliseen sekä luotettavaan puhallustestiin. Promilletestit maksavat kaupassa tai apteekissa tyypillisesti 7-8 euron väliltä, ja ne sisältävät kaksi testiä. Luotettava alkometri voi sitä vastoin maksaa satoja euroja.

Luotettavuudesta on turha kerrata yhtään sen enempää, laadukas alkometri on varmasti luotettava ja Promilless-sylkitesti on aivan yhtä luotettava kuin laadukas alkometri tai verikoe. Promilletestit eivät vaadi minkään sortin ylläpitoa, kunhan vain muistaa säilyttää niitä oikein eikä tuote pääse vahingoittumaan. Vaikka promilletestejä olisikin säilytetty väärin, niin testi ilmoittaa käytettäessä toimivuutensa. Puhallustestejä taas tulee huoltaa sekä kalibroida tasaisin väliajoin, joka aiheuttaa taas lisäkustannuksia. Sekä puhallus- että sylkitesteissä pitää muistaa olla syömättä, juomatta sekä tupakoimatta vähintään 15 minuttiin ennen testin tekemistä.  Pahimmassa tapauksessa jos alkometriin puhaltaa liian aikaisin voi koko laite hajota ja siitä tulee taas kallis lasku. Promilletestin jos tuikkaa suuhun liian aikaisin niin silloin testataan suussa olevia jäämiä ja tulos on silloin epäluotettava, mutta suurempaa laskua siitä ei tule, jos toisen testin tekee oikeissa olosuhteissa.

Tärkeintä on kuitenkin se, että nyt kun Promilless on tullut markkinoille niin ei tule enää hetkeä, jolloin pitäisi hypätä auton rattiin syvässä epätietoisuudessa sen takia, ettei olisi olemassa mitään helppoa tapaa testata omaa veren alkoholipitoisuutta. Eihän kukaan meistä halua tehdä vastuuttomia päätöksiä tahallaan, siksi promilletestin takana oleva Goodwiller Oy haluaakin kansalaisten tietävän, että puhallustesteille löytyy laajalti saatavilla oleva vaihtoehto.

Joko sinä tiedät kumpi testi sopii sinulle paremmin?

”Tekstissä on käytetty vapaita lainauksia Tekniikan Maailma -lehdestä numero: 21, artikkelista ”Testi: Edulliset alkometrit” sekä tutkimusviitteenä on ollut Oulun yliopiston tekemä tutkimus reaktioista alkoholin metaboliassa sylkitesteissä.

Sekä ulkopuolisen laboratorion tekemä kliininen tutkimus, jossa luotettavuutta kuvaavat arvot perustuvat ulkopuolisen laboratorion suorittamaan kliiniseen tutkimukseen, jossa aidot koehenkilöt nauttivat alkoholia ja käyttivät Promilless-testiä todellisessa käyttötilanteessa. Tutkimuksessa Promilless-testin tuloksia verrattiin laboratoriossa tehtyjen veritestien tuloksiin.”

Facebook Comments